Риболов в река Ерма


   Ерма (на сръбски: Jерма или Jerma, Йерма) е река, която протича през територията на Сърбия и България. На българска територия навлиза в района на Стрезимировци, а я напуска с живописно ждрело при Петачинци. Събира водите си от планините Грамада, Боховска планина, Рудина, Руй, Еловишка планина, Чарчалат, Големи връх, Завалска планина, Любаш, Стража, Гребен.
Тя е малка река със средногодишен отток от 2-3 куб. м/сек. Тези цифри обаче многократно се надвишават при топенето на снеговете и по време на поройни дъждове. На 22 юни 1948 г. дебитът й достигнал рекорд - 180 куб. м/сек. Тази цифра е двойно по-голяма от нормалния отток на най-пълноводната наша река Марица.

   Изключително чиста без никакво замърсяване тя е  с много добри условия за развитието на рибата. Общо взето, по цялото протежение на реката можем да се наситим най-вече на риболов на пъстърва. Лятно време се ловят предимно дребосъци по бързеите на торни червеи и мамарци като не е изключение да удари и някоя по едра но рано сутрин или касно следобяд. Най-добър риболов в река Ерма винаги е след краткотраен дъжд когато водата стане мътна. Тогава пъстървата кълве най-интензивно като за стръв се използва  дебел торен или земен червеи както и малка рибка на дъно.Не са малко случаите когато са вадени риби над 1кг. от големите вирове по Ждрелото имено на стръв жива рибка! Скакалци, пиавици, гъсеници също дават добри резултати. Риболова на блесна е доста резултатен през месеците Май-Август но ако не познаваме водоема и не знаем местата, където можем да уловим някоя риба, трудно бихме спасили капото. Единствено местните риболовци, които въртят блесните знаят на какви  точно налитат рибите, успяват да уловят  по няколко едри екземпляра. Много е важно да се минава на правилните места и да се уцелят точните блесни.
   Освен пъстървата, която е доминираща, има черна мряна, клен и много рядко скобар. Мряната се лови най-силно края на лятото и началото на есента със стръв мамарец  и бял червеи на дъно . На плувка се ловят изключително много дребосъци, особено ако хвърлим захранка.
Copyright 2008-2009 tranbg.com All rights reserved.

Назад | Начало | Туризъм | Галерия | Забележителности | За нас